Waarde & zin

2 begrippen die me vrijwel continu bezig houden: ‘waarde’ en ‘zin’. En zowel in zakelijk als in privé leven.

Nu heb ik tussen de begrippen een relatie gelegd, althans voor mezelf:

“de zin van het leven ligt in de waarde die je achterlaat als je er niet meer bent”.

 

Nergens als zodanig gelezen, maar zelf aan elkaar geknutseld. Door veel over deze onderwerpen te lezen, en door te kauwen op die nogal zware en veelzijdige begrippen.

Het brengt je dan direct op die andere vraag: wat is (voor jou) waardevol? Of, je kunt het ook omdraaien: als je er morgen niet meer bent, wat laat je dan achter? En wat vind je daarvan? Heb je dan je leven, je tijd, je talent goed ingezet?

En wat als het antwoord hierop negatief is: wat moet er dan veranderen zodat het wel ‘klopt’? Het kan zomaar zijn dat je dan op een andere weg belandt …

 

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit vraagstuk en het begrip ‘waarde’ alsnog puur economisch te bekijken, alhoewel de beperkingen van deze benadering nu toch zo langzamerhand duidelijk zijn, toch? Of we moeten ons begrip van ‘economie’ drastisch verrruimen tot buiten de begrenzingen van het financiële, maar dat laat ik aan de economen (en de sceptici) over.

 

Ik raad je aan om eens met deze vragen aan de slag te gaan. Alleen, of samen met je geliefden. En het vervolgens ook eens te toe te passen op je bedrijf …

 

Ik ga deze stelling vanaf nu hanteren als een soort hypothese om verder richting te geven aan het handelen in mijn leven. Ik ga het eens uitproberen in de komende periode; kijken waar het mij brengt. Als hieruit nieuwe inzichten ontstaan, laat ik het je weer weten.